Beni Koruyun

7 Ağustos 2009 Cuma

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ


Bu bloğu hazırlamakdaki amacım, öğrencilere Teknoloji Tasarım dersini sevdirmek, araştırma ve keşfetmeye yöneltmek. Öğrencilerime onların dikkatini çekecek, merak uyandıracak, heyecanlandıracak, esinlendirecek projeler sunmak istiyorum.
2009-2010 Eğitim Öğretim yılının başlamasına az kaldı ve bende dersimle ilgili materyalleri, örnek çalışmaları tatil boyunca araştırıp topladım. 12 Eylül İlköğretim Okulu'nda ki 10 yıllık çalışma hayatımdan sonra artık çalışmalarımı Altıparmak Fethi Açançiçek İlköğretim Okulu'nda sürdüreceğim. Bu seneki eğitim öğretim yılının o yüzden benim için ayrıca bir önemi var. 10 yıldır çalıştığım arkadaşlarımdan ve yıllardır ders verdiğim öğrencilerimden ayrılıyor olmak üzücü ve zor. Fakat yeni öğrencilerim ve iş arkadaşlarımla da tanışacak olmak bana heyecan veriyor ve merak uyandırıyor. Hadi bakalım herkes için hayırlı olsun bu yeni başlangıç.

Bu blogda 12 Eylül İlköğretim Okulundaki öğrencilerimle geçmiş dönemlerde yaptığımız işleri, Altıparmak Fethi Açançiçek İlköğretim Okulu'ndaki yeni öğrencilerimle yapacağımız yeni çalışmaları ve kuşaklara uygun olarak internetten araştırdığım tasarımları sergilemeyi düşünüyorum. Böylece öğrencilere esin kaynağı olabilecek onları doğru yönlendirebileceğim. Çünkü teknoloji tasarım dersi maalesef hala öğrenciler ve ailleri tarafında iş-eğitimi, ev ekonomisi gibi geçmiş senelere ait derslerle karıştırılıyor. Yapılan işlerde amaca uygunluk, orjinallik, araştırma yönü çoğunlukla eksik kalıyor. Bu eksikleri gidermek ve öğrencileri doğru yönlendirmek adına bu bloğu oluşturmayı uygun buldum.

Teknoloji ve Tasarım Dersi 3 kuşaktan oluşuyor. DÜZEN, KURGU,YAPIM. Öğrenciler yıl boyunca sırası geldikçe bu kuşaklara ait tasarımlarını ortaya koyuyorlar.

TIKLAYIP RESMİ BÜYÜTÜN

Tasarım bir süreçtir. İlk önce yapacağımız her ne ise onu düşünürüz, planlarız. Şeklini, rengini, kullanıcağımız malzemeleri, hangi amaçla kullanılacağını, kimin kullanıcağını vs düşünürüz. İşte bu tasarım sürecinin başlangıcıdır. Sonra nasıl yapacağımızı araştırıp, denemeler yapmaya başlarız. Aynı amaç için yapılmış başka örnekleri inceleriz. Nasıl yapılmış diye merak eder belkide onu parçalara ayırırız. Genelde ben öyle yaparım:)

Teknoloji ve tasarım dersinde MERAKLI olmalıyız. Bu sebeple bende MERAKLI KAPKARA olarak 5N 1Kyı felsefe edindim kendime. 5N 1K "ne? ne zaman? nerede? nasıl? neden? kim?" sorularını içerir. Bu soruları sürekli kendimize sorarak tasarım sürecini gerçekleştirdiğimizde ortaya amaca uygun,işlevsel ve orjinal tasarımlar çıkar. Böylece karşılaştığımız problemlere çözüm bulabiliriz. "Oh ne de güzel bir iş ortaya koydum." deyip keyifle yaptığımız tasarımı seyredebiliriz. Tasarım sürecinin sonunda yaptığınız işten keyif alıp, onu gördükçe mutlu oluyorsanız bence başarılısınız demektir. Öğrencilerimde en çok bu noktaya dikkat ediyorum. Tasarım sürecinde keyif alıyor mu? Yaptığı işten haz duyuyor mu? Tasarımına değer verip koruyor mu? Bu noktalar benim için ayrıca önemli. Tabii birde tasarım sürecini "TASARIM GÜNLÜĞÜ" ne aktarması, tasarım sürecinde yaşadıklarını paylaşması çok önemli. Bu konuyu daha sonraki yazılarımda ayrıca ele alacağım.
TASARIM SÜRECİ

Teknoloji ve Tasarım Dersinin Amaçları

Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı’nı tamamlayan öğrencilerin;

1. Merak eden, soru sormaktan çekinmeyen, gözlem ve araştırma yapmaya hevesli bir
kişiliğe sahip olmaları,
2. Çevresindeki olay ve mekânlar arasındaki ilişkiyi kendine has bir bakış açısıyla
değerlendirmeleri,
3. Karşılaştıkları güçlükleri yenmek için özgün çözümler üretmeleri,
4. Öz güvenini, hayal gücünü ve estetik duygularını geliştirmeleri,
5. Kendisi ve çevresi ile barışık, rekabete ve yeni yaşantılar edinmeye açık olmaları,
6. Bağımsız olarak düşünebilme alışkanlığı edinmeleri,
7. Özgün tasarımlar ortaya çıkarmaları,
8. Aldığı kararları değerlendirmeleri ve sorumluluklarını taşımaları,
9. Gelecek ile ilgili kurgular yapmaları,
10. Teknolojik gelişmeler karşısında kendilerini yenilemeleri,
11. Duygu ve düşüncelerini farklı yollarla ifade etmeleri amaçlanmaktadır.

4 yorum:

cemre dedi ki...

tasarım kapağı güzelmiş

Devremülk dedi ki...

Gerçekten kapak orjinal olmuş

Duru Günaçan dedi ki...

teşekkürler fakat kapak tasarımı bana ait değil onu googledan bulmuştum. bencede teknoloji tasarım dersini en güzel ifade eden tipografilerden biri.

Adsız dedi ki...

Ne icin, tesekkur ariyordum